Wednesday, May 25, 2011

:: wasiat ::

Sepuluh wasiat As-Syahid Imam Hassan Al-Banna.... 







1) Bangunlah SOLAT apabila saudara mendengar azan,walau bagaimana keadaan sekalipun.



  AKU : aku bangun kalau azan berkumandang jerk tp bila dah abiz aku tido balik..aisshhh last skali solat time-time akhir gak..tahu bring time azan nti mayat jdi berat,tp xsdar solat hujung waktu seksaan kubur tu cam ner ha...tyra insaflah..bukan aper,lagipun tilam bilik aku nie sedap sangat...tidur konon nak seminit dua..ha last skali sejam dua..amik ko!






2) Bacalah AL-QURAN atau tatapilah buku-buku atau pergilah mendengar perkara-perkara yang baik,ataupun amalkan zikrullah dan jangan sama sekali saudara menggunakan masa untuk perkara yang tidak berfaedah.


 AKU : kalau tgok tv ngan online fb xberfaedah gak ker..T_T. aku pun perasan gak bila aku ngadap laptop xsedar-sedar masa terhabis macam gitu jerk..means aku buang masa!.tp aku paling suker part dalam drama nur kasih  yang nur xleh tido then dia berzikir smbil pgg tasbih..dan aku sdang cuba praktikkan yang tu..heee







3) Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa arab yang betul kerana ia adalah syiar islam.



 AKU : aku tak tahu langsung bahasa arab..malu nyer..setakat wat mengaji al-quran tu boleh la tp tu pun tajwid ntah btul ntah tidak..my cousin yang belah mak pun tahu cakap arab..sedih.....terasa lepas nie nak g amik kelas bahasa arab pulak..hurmm tpkan time kecik-kecik ,uztaz aku pernah kata xpayah belajar bahasa arab pun xper coz nti bila kita dah mati ngan sendirinya kita boleh cakap arab bila malaikat tanyer..wallahualam....






4) Jangan banyak BERTENGKAR dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran kosong tidak akan memberi apa-apa faedah.



 AKU : aku memang tak suker bertengkar-tengkar..lagi-lagi nak cari pasal. bkan dapat apa faedah pun.tapi  kadang-kadang sebab emosi yang terlampau diri tak boleh nak kawal..sabar tyra,sabar..yela setiap masalah pasti akan ada jalan penyelesaian nyer kan..cuba bawak berbincang..be profesional..cheewah...






5) Jangan banyak KETAWA kerana hati yang sentiasa berhubung dengan allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.



 AKU : kalau memang jenis yang suker ketawa macam mana?lagi-lagi kalau tengok citer komedi dan aku memang suker citer cam tu dari citer hantu..tp xder la ketawa sampai xingat dunia..alhamdulillah aku masih boleh mengawal nyer..xsilap aku juga kalau banyak ketwa pun hati boleh gelap kan..tul ker xnie..kalau salah abaikan jela yea..huhu






6) Janganlah banyak BERGURAU kerana para pejuang tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh
.


 AKU : eh,aku serius kot orang nyer..gurau pun bertempat.tak kan la time kerja n belajar pun nak bergurau kan.tpi xtahu la pandangan orang lain macam mana kan..orang slalu kate aku nie muker serius, sombong, garang..skali dah kenal..haa...paham-paham sendiri la yea..huhu







7) Janganlah BERCAKAP LEBIH NYARING daripada kadar yang diperlukan oleh pendengar kerana ianya sia-sia malah menyakiti hati orang lain.



 AKU : nie ader cikit kot..biasalah perempuan emo...xsangka lak berckap kuat nie boleh menyakitkan hati orang lain..ingatkan setakat sakitkan telinga jerk..hurmm lagi-lagi kalau dah kat u,dalam bilik tv tu...kalau sorang dah emo hanis semua pun berjangkit nak emo ngan jerit2 nie..kadang-kadang aku pun xterkecuali..lepas aku akan cuba kawal k..






8 ) Jauhilah daripada MENGUMPAT peribadi orang dan mengecam pertubuhan-pertubuhan dan janganlah berkata-kata melainkan yang memberi kebaikan.



 AKU : mengumpat??nak kata xpernah menipu kot..mesti ader cikit nyer..tp aku selalu cuba elakkan dan sometimes terkeluar gak kalau dah  tak tahan ngan perangai seseorang tu...mengecam pertubuhan? kutuk u sendiri kot,,huhu insyaALLAH aku cuba berkata yang  baik-baik sahaja..harap kawan-kawan aku juga begitu..amin.....






9) Berkenal-kenallah dengan SAUDARA MUSLIM yang saudara bertemu dengannya sekalipun dia tidak meminta untuk berkenalan kerana asas gerakan dakwah kita adalah perkenalan dan berkasih-sayang.



 AKU : 'berkenalan lah sekalipun dia tidak meminta'....betul tu..sekali pun die kawan kepada kawan kita pun..layanlah die ngan elok..aku xcakap orang lain,aku sedang memesan pada diri aku sendiri nie...tapi kalau baba berkawan ngan laki nie susah cikit..dieorang nie mudah perasan..kita nak berkawan tapi dieorang dah pikir bukan-bukan..tu yang aku lebih selesa berkawan ngan perempuan jerk..eh,berpengalaman nampak...ngeee






10) Kewajipan kita adalah lebih banyak daripada waktu yang kita ada ,oleh itu bantulah saudaramu tentang cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri ,maka ringkaskanlah pelaksanaannya.






 AKU : ini aku sokong 100%..memandangkan juga dunia semakin kiamat..masa juga semakin suntuk..semakin membesar kita semakin banyak tanggungjawab yang perlu dipikul..dan ini semua akan mematangkan kita lagi..kita?yea aku pun termasuk sekali k..tpi kadang-kadang aku lalai gak..orang kedah kate lagho..tu yang selalu tak cukup masa nak study..*terasa yea..

Friday, May 20, 2011

:: JUST FOLLOW THE FLOW ::

salam....

tiba2 rasa nak bercakap pasal life..yela umur dah meningkat,konon nak kate aku matang la nie..hehe mari kita bercakap pasal kadang-kadang meh..

KADANG-KADANG...

aku rase malas giler,dah la xsedar diri esok nak exam..tp cbuk lgi duk main facebook,blogging,tgok citer.....
aku benci nak kenang bender yang lepas..wat aku lgi sakit hati..kalau menyenangkan xper gak tp nie wat aku makin down ader la..lgi2 klu lepas abz jwb exam..fine.memang aku slalu xleh jawab pun,2la saper sruh main2 kan..
aku xtahu aper mtlamat sebenar yang aku nak capai dalam hidup nie..aku nak berjaya sampai maner,nak keje aper,nak hidup yang macam mana..kalau orang lain 2 macam2 impian nak capai..tp aku nie..ntah la..
aku xsedar aku nie selalu menyakitkan hati orangkan..ngan mulut celupar aku nie..tp aku xder niat,dah jenis jujur kot..dalam family pun cam g2..gasak ar nak jadi aper..agak nyer sbb 2 ex aku xtahan ngan aku...ooopss
aku nie syok sendiri...perasan na orang suker kat aku..lumrah la 2 kot sbb stiap orang ader perasaan kan..cumer kalau tgok muker aku msti cam xder perasaan..kalau nak tau kene knala aku dulu la..haha budget orang nak kenal ko?ah bior la..dari ramai kwan n menyakitkan hati wat per yek..
aku suker cakap besar..yeker?ntah perasaan aku jerk kot..
aku paling xtahu nanti aku nak kahwin ngan saper..part nie la yang aku paling pening..eh ko,orang cbuk pening exam ko cbuk pning nak kahwin.haha aku memang gatal..


sbb banyak sangat bender kadang2 nie..so aku xterlarat nakk tulis..eh,klu memang pemalas 2 pemalas jela kan..haha x2..aku rajin ape..rajin wat tahi mata +_+...



conclusion nyer...sbb 'kadang-kadang' nie la aku selalu redha n serah pada takdir..bukan xnak berusaha tp xnak la terlalu berharap...then kalau wat sesuatu pun xbersungguh2 macam orang lain yang cbuk nak jwb exam tp aku wat xcbuk langsung!memng xsedar dri kan..urrmmmm so i just follow the flow...

*xkesah la nak jdi aper nti,nak keje aper nti, nak duk maner nti, nak kawin ngan saper nti, nak sanding besar-besaran or xder pelamin ker nti, nak anak braper nti, nak duk ngn mak mentua ker x nti n byak la kemungkinan nti nyer..ngeeee yang penting aku kena TABAH..

tazkirah sat  :  setiap apa yang berlaku mesti ader sebab n hikmah nyer..xsekarang mungkin akan datang..yang penting kita redha dan berusaha setakat yang mampu..dan aku sedar memang benar yang baik datang dari ALLAH s.w.t dan yang buruk dtg dri diri kita sendiri..yea aku dah buat kajian..bukan the other khairul jerk yang selalu buat kajian k..=_=

contoh buruk : exam ko fail sbb ko malas study kan,ok bgi yg rjin msti plik naper fail gak kan..mybe ko ader niat xbaik cam bangga diri ker..xpun klu ko berjaya sekali pun nti ko luper diri ker..2 yang aku kate ader hikmah nyer 2..kite jerk yang xnmpak..eh,cm uztazah lak...

contoh baik : ko dapat dekan..klu ko malas boleh dapat dekan itulah rezeki nama nyer..kalau ko rajin memang berbaloi lah dgn usaha ko tapi kebaikan 2 semua hanya sementara sbb bila2 masa jerk ALLAH boleh tarik balik..cuma kita xtahu jerk dengan cara yang macam mana..sbb 2la kita kene bersyukur even dpt cikit ker, byak ker, cpat ker, lmbat ker..yang penting aper...SABAR..

**EH,panjang nyer aku membebel hari nie..ntah betul ker tidak..aku cakap berdasarkan pngalaman hidup aku jerk.pandangan setiap orang berbezakan..wassalam..'biar xsefemes fatin liyana tapi sudah cukup untuk aku dikenali di dunia nie'..dah start dah..OK SENYAP.

Tuesday, May 3, 2011

:: macaron ::

* ini entry bergambar*

 macaron......klu dlu famous cup cake tp skrang macaron dah amik alih..aku rase org laki xpham kot,pmpuan jerk expert dlm bab2 cam gnie..heee actually tme blik umah ari 2 aku try wat..nak jimat katekan..dari bli sbiji yang kecik keteot tu yang harga rm2.50...mhalkan..hahha lagi2 org kedek cam aku  kot yang rase cam g2..fine2..mlas byak ckap kite bolos saja gambar itu!!haha


macaron yang sebenar..nyum3 

cadangan nyer nak wat macaron yang hijau nie la...tp hasilnya.....hurmmmm




JENG

JENG

JENG




BUKAN NIE...NIE CUP CAKES TIME ARI JADI ADIK AKU..NGEE


NIE PUN BKAN..NIE CCHEESE TART AKAK AKU JUAL KAT OFFICE DIE..AHA


AKU HANYA TUKANG MELIHAT YANG KAT BAWAH NIE..HUHU


MACAM-MACAM ADA!





alamak...gambar yang sebenar xkuar lagi..ok2 xmin2 dah..ngeee




MACARON XJADI!HAHAH


sat2....xjadi2 pun tp rase still same k...aku siap bawak g u 2..member aku walau rase n xkate sedap tapi makan pulun  ko!  cuma nak kene kurang manis ckit la..sowry ar kawan,,,aku memang suker manih!!heeee