Friday, December 16, 2011

:: Jiwa Chenta STUFF ::

*ini entry sticky post selama 3 hari *


assalamualaikum..

kali nie aku nak review pasal satu blog shop online. jujur aku kate actually aku wat entry nie pun sbb aku sertai GA End year Random..so kalau ader terkurang info sowryla yea. aku pernah beli online shop tp jarang larh. ok xmo bebel panjang. klu korang nak tahu , JC nie fokus kepada tiga perkara iaitu photoshoot, bengkel grooming and jualaccesories mcm skirt dgn beg,kiut2 n cantik2! korang patut terjah blog ni. aku akan memudahkan korang just perlu klik banner rasmi JCnie korang bleh link pergi online shop JC k..have a nice day!

*aku xtruk pic 2 semua nak korang pergi sndri blog die k!hehe..bijak x taktik aku..huhu <3

:: end year random giveaway ::


hai hai hai!ngee skali lgi mood dalam GA so nak tahu lebih lanjut klik banner atas nie yea.. jangan luper wat entry sticky post pasal penaja utama GA nie tau ...iaitu JC-jiwa chenta stuff..ok.last but not least tag 2 org member blogger..aku nak tag zima n haizum,wey!korang baca tau entry aku nie..haha cepat2!aku join nie pun dah last minit nie...hrap2 la bertuah,lg pun pick by random.org so xperli=ukn syarat yang byk..hehe

:: 1st GiveAway by Anis and Aina ::

assalamualaikum..

giveaway nie dibuat oleh 2 org blogger..so mcm biasa klu nk tersenarai dlm GAnie kne la follow blog mereka beserta dengan fan page fb dieorng yerk..nak tahu macam mana?kat cnie aku nak tag zima ngn haizum..hee

Sunday, December 11, 2011

:: The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay ::


. ASSALAMUALAIKUM .




ok. giveaway ini memang AWESOME! syarat2 die pun senang nak ikut. kalau nak tahu dengan lebih lanjut bleh pegi link di bawah. aku bukan xnak terangkan tp aku takut nti aku bgtau step2 die korang xpaham baik rujuk pada yang pakar kan. ngee (haizum, zima, ina join larh..huhu malas nak tag kalau perasan alhamdulillah. hee)


Berikut adalah senarai sponsor untuk total 88 hadiah nanti :

Saturday, December 10, 2011

:: stalker ::

bosan la plak xder saper aku nak stalk nie. tu la saper suruh block kan dah xtau nak skodeng saper. haha




ngee <3

Friday, December 9, 2011

:: jangahlah kita bersedih ::

Apabila kita asyik termenung memikirkan nasib diri di sini.

Ramai oleh telah tersalah sangka maksud ketenangan dalam hidupnya.. selalu orang mengaitkan ketenagngan itu dengan faktor harta iaitu kekayaan, walaupun itu boleh menjadi penyumbang tapi itu bukanlah segala-galanya.. betapa ramai orang yang berada dalam rumah yang besar, tidur atas katil yang empuk tetapi lenanya tidak nyenyak.. bahkan ada orang yang tido di pondok buruk, kadang-kadang dia lebih lena daripada kita.. ada orang yang berada di hadapan hidangan yang hebat, lauk-pauk yang bagus tetapi lidahnya tidak enak.. lebih enak lagi orang yang makan kadang-kadang dengan satu dua mata lauk tetapi dia lebih sedap dan selesa makannya.. kata HAMKA 'lihatlah bagaimana ALLAH membahagi-bahagikan nikmatnya'.. semua orang sangka kalau orang itu ada rumah besar ada makanan yang sedap tentulah hidupnya bahagia dan tenang.. belum tentu!! 


Tiada siapa mampu menghalang ketetapan ALLAH SWT.

jika ALLAh hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang, dia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun.. jika ALLAH menghalang kebahagiaan seseorang, dia tidak boleh dihulur oleh apa-apa tangan sekalipun.. jika ALLAH uruskan urusan kita, dan ALLAh tidak serahkan diri kita kepada kita walaupun sekelip mata, dunia boleh berbuat apa-apa tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan ALLAH.. jika ALLAH mengatur untuk kita, apa yang orang sangka tewas kita akan melihat kemenangan dari sisi ALLAH.. apa yang orang rasa rugi, ALLAH akan memberikan keuntungan yang mana jalan-jalan yang manusia tidak sangka tetapi ALLAh boleh mewujudkan keajaiban dalam kehidupan..


Apabila kita asyik mengeluh setiap kali ditimpa musibah.

Tengoklah dunia ini.. kadang-kadang manusia hilang suatu benda ini daripada dunia, kadang-kadang macam dia hilang segalanya.. cuba bayangkan berapa banyak dalam hidup kita telah melalui keperitan hidup?? cuba ingat.. ketika kita kena keperitan, kita rasa kita tidak dapat keluar daripadanya.. tapi hari ini ALLAH telah keluarkan kita berada dalam keadaan yang baik.. ketika kita ditimpa musibah tertentu, kita kata "habislah aku kali ini".. tapi usia kita telah berjalan dan kita masih lagi makan dan menikmati kurniaan hidupan ini.. ketika kita kata "Ya ALLAH tolonglah aku, ya ALLAH tolonglah aku, aku susah ya ALLAH", hari ini kita telah pun lupa pada perkataan itu dan kita juga lupa kadang-kadang untuk bersyukur  di atas pelbagai ranjang hidup yang telah ALLAH keluarkan kita daripadanya.. orang-orang yang diberitahu kepada mereka, "itu orang ramai sedang berkumpul untuk ambil tindakan kepada kau" , "nuh orang nak ambil tindakan kepada hang" , "itu orang nak ambil tindakan kepada kau".. kata ALLAH iman dia bertambah.. bukannya kita perlu kata "pasal apalah ALLAH benci aku? apalah dosa aku?" tidak!! kata Al-Quran, iman mereka bertambah yang menyebut "cukuplah bagi kami ALLAH, dialah sebaik-baik tempat diserahkan urusan"..


Pengalaman sering mematangkan kita.

Sesiapa yang tidak melaluinya tidak akan memahami maksudnya.. orang-orang yang pernah hidup dan bertawakal dia akan mengetahui tentang keajaiban tawakal.. bila hati insan bulat kepada "ya ALLAH, aku serahkan urusan ini kepada Mu ya ALLAH"..


Kita sering lupa kita masih punya hidupan di akhirat.

apabila insan melihat dunia daripada dimensi akhirat, dia kan merasakan dunia yang sangat kecil dan, kehidupan yang sangat luas.. nabi ada sebut dalam hadis yang diriwayatkan imam Muslim, ALLAH bawa pada hari akhirat manusia yang paling derita dalam dunia ini.. ALLAH ambil dia, ALLAh masukkan dia dalam Syuraga dan kemudian dikeluarkan lalu ditanya dia "wahai fulan, adakah kau pernah rasa derita dalam hidup?" dia menjawab "tidak! aku tidak pernah derita pun dalam hidup ini".. hanya kerana masuk sekelip mata di salam syurga, dia lupa cerita derita.. kemudian ALLAh ambil manusia paling nikmat dalam dunia, ALLAH masukkan dia secelup sahaja dalam neraka lalu dikeluarkan dia.. dia berkata "pernahkah engkau merasai nikmat dalam hidup ini?" dia menjawab "tidak! aku tidak pernah ada nikmat pun dalam hidup ini".. hanya dengan satu celupan ke neraka, manusia lupa segala kisah nikmat dalam hidupnya..


Masihkah kita teringat akan nikmat yang ALLAH berikan selama ini?.

Kita selalu nak bersyukur kalau kita diberi benda baru, dan kita lupa bahawasanya apa yang ada pada kita ini suatiu nikmat yang besar.. satu hamba ALLAH yang patah kakinya, yang dia tidak pernah pun sebut atau barangkali tidak pernah teringat tentang nikmat kaki yang setiap hari dia pijak.. tetapi apabila suatu hari dia sakit kaku dia kata "ya ALLAH bagilah balik kaki aku, sembuhkanlah balik" baru dia tahu besarnya nikmat kaki, nikmat tangan, nikmat sihat.. kata HAMKA "yang ada ini sudah harapan kita dan bukan salah untuk kita mengharapkan yang belum ada tetapi jangan lupa yang telah ada!"

Bersyukurlah wahai diri ini.

Sebab itu sebahagian para sarjana menyebut, syukur kadang-kala lebih tinggi makamnya daripada sabar.. ramai orang terpaksa sabar tetapi belum tentu orang yang dapat nikmat itu bersyukur.. kebiasaannya bila orang susah kita kata apa? "sabar jela nak buat apa" tetapi untuk jadikan orang yang memiliki harta yang banyak bersyukurlah di atas nikmat.. insan jika dia nak bersyukur kepada ALLAH, tak terdaya kerana jika kita hendak menghitung nikmat ALLAH kita tak mampu.. bila kita melihat hidup ini secara keseluruhan, kita akan rasa MASYAALLAH hidup ini, apa yang ALLAh kurniakan kepada kita lebih daripada harapan kita sebenarnya.. kalau kita ingat daripada hari kita dilahirkan, tempat dilahirkan sehingga ke hari.. MASYAALLAH, tak dapat nak diucapkan dan  berapa kali nak sebut pun tidak mampu..


Pesanan nabi buat umatnya.

"jangan bersedih, sesungguhnya ALLAH bersama kita!"

*actually petikan ayat nie semua aku amik dari video ceramah 'mencari sakinah' oleh Uztat Dr,Asri, 2009.. gigih betul aku salin balik kan, assingment xsiap lgi tp cbuk buat bnder lain. haha xpela benda baik elok kongsi dan sebagai peringatan untuk diri aku sekali. ok, lepas nie entry happy jerk!!heee <3

Saturday, December 3, 2011


BOSAN!!!



BOSAN!!!





BOSAN!!!




BOSAN!!!


*eh,xder la sampi mcm nie. haha. giler!!


Monday, November 21, 2011

:: SURAT DARI IBLIS ::


Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu. 
Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu 
Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat ketempat tidurmu .

Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya 
Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak merubah cara hidupmu. 


Hai Bodoh, Kamu millikku. 
Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama, dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu . 
Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah. 
Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah. 
Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap memanfaatkanmu sepanjang masa untuk membalaskannya 
Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana untukmu dihari depan. 
Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku, 
dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka. 
Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH 


Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan kepada NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani 
Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong, munafik, makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang dari belakang, tidak hormat pada orang tua, tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk. 
TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja. 


Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya. 
Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita. 
Ini hanya merupakan surat penghargaanku untuk mu. 
Aku ingin mengucapkan 'TERIMA KASIH' kerana sudah mengizinkanku memanfaatkan hampir semua masa hidupmu. 
Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu. 
Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa. 
Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu. 


Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda. 
Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana berbuat dosa. 
Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong, berjudi, bergosip, dan hiduplah seego-ego mungkin. 
Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya. 
Begitulah anak-anak . 


Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang. 
Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi. 
Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas dosa-dosamu. 
Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit. 
Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh. 


Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu. 
Hanya saja kau harus menjadi orang tolol yang lebih baik dimata ALLAH. 


Catatan iblis : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan memberi surat ini dengan siapapun.
handset rosak. kete calar. duit melayang. semakin pokai. xstudy aper lgi untuk test besok. article xbace lagi. hati yang sakit. kekasih yang sibuk. selalu ditinggalkan. nasib yang malang. selalu ditindas. keje part time yang penat. hutang berlambak. assignment yang xsiap2. janji nak call xcall2 pun. keje bertangguh. senang MATI jela!
BODOH! dah dasar gedik 2 memang gedix ar sampai tua. xberubah pun kan. ko xsedar ea yang ko layan 2 saper?! xpuas ngan aper yang ader skrang. xcukup satu?? ko ingat ko dah bagus sangat , bangga larh ramai laki nak kat ko even ko xlawo pun kan. semua ko nak sapu ar. nak tunjuk kat semua orang yang ko nie kegilaan ramai?? bekas pun ko still nak ar. dah ader depan mata nak yang lain. xpayah nak menggedik sangat ar, xpayah nak tunjuk sweet sangat ar, xpayah nak tunjuk ko baik sangat ar. aku tahu ko macam mana. pura-pura jerk banyak. semua nak tunjuk ko sorang jerk ader semua 2 ar. aku xmintak lebih. tolong hargai hak aku, jgn lebih2 boleh??


*maaf bahasa yang kurang sopan sebab aku betul2 xtahan

Sunday, November 20, 2011

perit nyer rasa hati mlm nie. aku terpandangkan sesuatu yang buat aku rasa menyampah ngn diri sendiri. kenapa aku masih lagi mampu bertahan untuk hubungan yang tanpa kepastian. kadang-kadang aku selalu terfikir betul ker keputusan aku nie. mampu ker aku untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama.

pada masa yang sama mungkin juga sebab aku sendiri yang kuat cemburu mungkin. ahh,aku xpercaya. lumrah lah seorang perempuan untuk merasa cemburu bukan. aku sama juga seperti wanita lain. senang cemburu,mudah curiga, sentiasa was-was, perlukan perhatian, ingin dimanja, teguran yang berpadanan. kemana lagi perlu wanita berbakti kalau bukan untuk lelaki yang akan bergelar suami nanti. itu lah syurganya.

tapi tempoh waktu yang agak lama untuk aku menantikan gelaran sebagai seorang isteri terlalu jauh masa nya. yea. sekarang lebih elok aku berbakti untuk keluargaku. bukan ini yang aku nak cerita. masalahnya perasaan aku permulaanya. kenapa aku dilayan sebegini rupa. umpama tidak wujud di mata semua. umpama tiada makna di mata semua. umpama tiada nya aku dikalangan mereka.

aku mungkin tabah orang nya. slagi ada waktu mungkin aku boleh sabar. selagi ada ruang yang kosong mungkin aku boleh tolak ketepi. abaikan umpama tiada apa yang telah berlaku. tapi sedarlah kamu ini semua hanya mungkin. jangan sampai kamu yang menyesal sendiri. di saat itu mungkin tidak tertahannya kesabaranku maka kosonglah hidup kamu. mungkin itu yang terbaikkan. yea, aku perlu redha untuk semua yang kamu lakukan begitu sahaja kah? kali ini nantikan sahaja.

**mungkin aku jerk kot pham aper yang aku tulis. berapa lama untuk aku berkelakuan begini aku xpasti.

Wednesday, November 16, 2011

:: jodoh ::


tiada mood berblog . tiada yang istimewa dalam kehidupan aku . just nak share something . mcm facebook larh plak . ah lantak blog aku . smileeee...  (^_^)

Friday, October 21, 2011

:: STUPID GIRL ::



betapa bodoh nyer aku...

percayakan ko,
masih menunggu siang dan malam,
menangis untuk ko,
korbankan masa untuk ko
habiskan kudrat aku untuk ko semata

aku xsalahkan ko, semua nie salah aku sebab bodoh xpandai menilai yang mata kaca dan intan. aku terlalu taksub dengan kilauan intan tanpa aku sedari ko hanyalah serpihan kaca yang menunggu waktu untuk aku terluka kan. kejam sungguh tapi aku xnak salahkan ko. semua nie salah aku bodoh unuk kali keberaper aku pun xtau.

YA ALLAH...

ikhlas dari hati hambamu..
daripada engkau duga aku dengan cubaan begini aku lebih rela ko ambil sahaja nyawa ku. kerana iman aku xsekuat insan yang lain. pada zahirnya mungkin aku cekal tapi hati ini begitu lemah untuk menghadapi segala cubaan mu. aku betul-betul xmampu sehingga aku rasakan betapa munafik nyer hambamu ini. di depan semua manusia aku seperti manusia biasa penuh dengan tatasusila tapi didepanMu aku ini hanyalah insan kerdil yang penuh dengan dosa. aku tahu hukum hakam, haram xharam, dosa pahala tapi aku masih begitu berani mempersendakan agamu ku sendiri YA ALLAH..sumpah aku xnak salahkan sesiapa lagi sebab semua nie salah aku xboleh kawal nafsu, mengejar dunia semata dan selalu mmeninggalkan Mu..ambil sahaj nyawa hambamu ini,kerana aku xrela untuk melakukan dosa lagi YA ALLAH... ( !_! )
AKU KAT CNIE SEPARUH MATI SETIA KAT KO . KO KAT SANE SENANG HATI PASANG LAIN


SHIITT!!!!!!DAMN!!!!

Saturday, October 1, 2011

nukilan

naper semua lelaki yang aku suker xsuker kat aku. naper aku selalu bertepuk sebelah tangan. naper nasib aku xbik macam orang lain. naper die xsuker kat aku. naper die pilih budak perempuan tu. naper die xsedar2 yang betapa aku menaruh rase suker yang lamer pada die. sampai satu tahap aku dah betul2 give up. sudah la dunia. ko watkan aku lelah dalam mengejar cinta. cinta memang selalu xberpihak pada aku. persoalan yang samer yang sering bermain di dalam benak fikiran ku naper bukan aku yang terpilih untuk mengecapi kenikmatan bercinta seperti orang lain??yea..cinta yang hakiki ialah ALLAH. tp persoalan nyer di manakah tulang rusuk ku? sehingga aku rasakan sudah xmampu untuk berdiri dan amat memerlukan sokongan tetapi acap kali itu jugalah dia xkunjung tiba...bagaimana rupa nya? perangainya? pemikirannya? gaya hidupnya? pendidikan nya? kerjayanya? kisah silamnya? soalan demi soalan tanpa pengakhiran jawapan yang pasti...................*blank*

Wednesday, September 28, 2011

...

hati aku berbelah bagi. antara menggapai kerjaya dengan tuntutan tanggungjawab seorang anak. bukan aku nak lari tp ader banyak halangan yang aku sendiri xboleh nak hadapi. iman boleh turun naik dan aku mengaku iman aku sendiri pun belum cukup mantap. betul ker keputusan yang aku wat nie? tersepit antara keinginan dan tanggungjawab. aku sebenarnya ingin mencari siapa diri aku nie sebenarnya. apa yang aku mahukan dalam hidup aku ini sebenarnya. sampai biler keraguan harus menapak dalam hidup aku nie? aku hanya mampu berdoa segalanya berjalan dengan lancar..hurrmmmm

Tuesday, September 27, 2011

kosong

maaf. hari nie aku rase serabut sangat sebenar nyer. nie la akibat wat keje last minit kan. tp xper aku dah biase. aku selalu xtahu aper yg aku nak dalam hidup nie. semua nyer serba xpasti dan tolong lah jgn pertikaikan keputusan yang aku dah buat. mungkin xkan ader siap pun faham tentang aku. mungkin juga aku akan mengulangi kesilapan yang sama. aku dah cuba sedaya upaya bangkit dari kenangan lalu. tapi semakin hari aku semakin sakit dan xmampu untuk melangkah lebih laju. sebab tu aku sekarang redha jerk aper yang nak jadi jadi la. doa yang hari-hari aku pohon aku xtahu biler akan dimakbulkan tapi aku yakin ALLAH sayang aku sebab dia uji aku tanpa henti.kawan aku ader kate cerita aku boleh dibuat novel tapi mungkin juga xseindah drama dalam tv.impian aku cuma satu. ingin bersama dengan pasangan yang benar-benar memahami aku ada nya.yang faham aku lebih dari aku sendiri. tapi macam mana?kalau die sendiri pun xpasti dengan ini semua?semakin aku keliru..oh,tuhan.....tunjukkan aku di mana dia????

Friday, September 16, 2011

Patut ker aku msg die lagi???????

Sunday, July 31, 2011

:: stanza cinta ::



mungkin aku belum benar-benar layak untuk dia
mungkin aku belum benar-benar ikhlas mencintainya
mungkin masih banyak dosa-dosa yang mengepung diriku
YA ALLAH.. kembalikan aku kepada cahayamu
YA ALLAH.. berikan aku kekuatan


YA ALLAH... aku tidak meminta seorang yang sempurna
namun aku meminta seorang yang tidak sempurna
sehingga aku dapat membuatnya sempurna di matamu
seorang insan yang memerlukan sokonganku sebagai peneguhnya
seseorang yang memerlukan doaku untuk kehidupannya
seseorang yang memerlukan senyumku untuk mengatasi kesedihannya
seseorang yang memerlukan diriku untuk membuat hidupnya sempurna
bantulah aku YA ALLAH.. tunjukkan aku jalannya

amin..ya rabbalalamin..

Sunday, June 19, 2011

:: blank ::





aku tak tahu
aku betul-betul tak tahu aper akan jadi
aku tak faham
aku betul-betul tak faham dengan perasaan ini






sampai biler?itu yang aku tak tahu
aku dah penat..biler nak berakhir..
tapi aku xleh mengalah..kerana apa yang aku tahu ini ujian dari-NYA
ya ALLAH..aku tidak berharap semuanya menjadi mudah.,,yang penting kuatkanlah semangat hambamu ini..
amin YA RABBALALAMIN...........

Wednesday, May 25, 2011

:: wasiat ::

Sepuluh wasiat As-Syahid Imam Hassan Al-Banna.... 







1) Bangunlah SOLAT apabila saudara mendengar azan,walau bagaimana keadaan sekalipun.



  AKU : aku bangun kalau azan berkumandang jerk tp bila dah abiz aku tido balik..aisshhh last skali solat time-time akhir gak..tahu bring time azan nti mayat jdi berat,tp xsdar solat hujung waktu seksaan kubur tu cam ner ha...tyra insaflah..bukan aper,lagipun tilam bilik aku nie sedap sangat...tidur konon nak seminit dua..ha last skali sejam dua..amik ko!






2) Bacalah AL-QURAN atau tatapilah buku-buku atau pergilah mendengar perkara-perkara yang baik,ataupun amalkan zikrullah dan jangan sama sekali saudara menggunakan masa untuk perkara yang tidak berfaedah.


 AKU : kalau tgok tv ngan online fb xberfaedah gak ker..T_T. aku pun perasan gak bila aku ngadap laptop xsedar-sedar masa terhabis macam gitu jerk..means aku buang masa!.tp aku paling suker part dalam drama nur kasih  yang nur xleh tido then dia berzikir smbil pgg tasbih..dan aku sdang cuba praktikkan yang tu..heee







3) Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa arab yang betul kerana ia adalah syiar islam.



 AKU : aku tak tahu langsung bahasa arab..malu nyer..setakat wat mengaji al-quran tu boleh la tp tu pun tajwid ntah btul ntah tidak..my cousin yang belah mak pun tahu cakap arab..sedih.....terasa lepas nie nak g amik kelas bahasa arab pulak..hurmm tpkan time kecik-kecik ,uztaz aku pernah kata xpayah belajar bahasa arab pun xper coz nti bila kita dah mati ngan sendirinya kita boleh cakap arab bila malaikat tanyer..wallahualam....






4) Jangan banyak BERTENGKAR dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran kosong tidak akan memberi apa-apa faedah.



 AKU : aku memang tak suker bertengkar-tengkar..lagi-lagi nak cari pasal. bkan dapat apa faedah pun.tapi  kadang-kadang sebab emosi yang terlampau diri tak boleh nak kawal..sabar tyra,sabar..yela setiap masalah pasti akan ada jalan penyelesaian nyer kan..cuba bawak berbincang..be profesional..cheewah...






5) Jangan banyak KETAWA kerana hati yang sentiasa berhubung dengan allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.



 AKU : kalau memang jenis yang suker ketawa macam mana?lagi-lagi kalau tengok citer komedi dan aku memang suker citer cam tu dari citer hantu..tp xder la ketawa sampai xingat dunia..alhamdulillah aku masih boleh mengawal nyer..xsilap aku juga kalau banyak ketwa pun hati boleh gelap kan..tul ker xnie..kalau salah abaikan jela yea..huhu






6) Janganlah banyak BERGURAU kerana para pejuang tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh
.


 AKU : eh,aku serius kot orang nyer..gurau pun bertempat.tak kan la time kerja n belajar pun nak bergurau kan.tpi xtahu la pandangan orang lain macam mana kan..orang slalu kate aku nie muker serius, sombong, garang..skali dah kenal..haa...paham-paham sendiri la yea..huhu







7) Janganlah BERCAKAP LEBIH NYARING daripada kadar yang diperlukan oleh pendengar kerana ianya sia-sia malah menyakiti hati orang lain.



 AKU : nie ader cikit kot..biasalah perempuan emo...xsangka lak berckap kuat nie boleh menyakitkan hati orang lain..ingatkan setakat sakitkan telinga jerk..hurmm lagi-lagi kalau dah kat u,dalam bilik tv tu...kalau sorang dah emo hanis semua pun berjangkit nak emo ngan jerit2 nie..kadang-kadang aku pun xterkecuali..lepas aku akan cuba kawal k..






8 ) Jauhilah daripada MENGUMPAT peribadi orang dan mengecam pertubuhan-pertubuhan dan janganlah berkata-kata melainkan yang memberi kebaikan.



 AKU : mengumpat??nak kata xpernah menipu kot..mesti ader cikit nyer..tp aku selalu cuba elakkan dan sometimes terkeluar gak kalau dah  tak tahan ngan perangai seseorang tu...mengecam pertubuhan? kutuk u sendiri kot,,huhu insyaALLAH aku cuba berkata yang  baik-baik sahaja..harap kawan-kawan aku juga begitu..amin.....






9) Berkenal-kenallah dengan SAUDARA MUSLIM yang saudara bertemu dengannya sekalipun dia tidak meminta untuk berkenalan kerana asas gerakan dakwah kita adalah perkenalan dan berkasih-sayang.



 AKU : 'berkenalan lah sekalipun dia tidak meminta'....betul tu..sekali pun die kawan kepada kawan kita pun..layanlah die ngan elok..aku xcakap orang lain,aku sedang memesan pada diri aku sendiri nie...tapi kalau baba berkawan ngan laki nie susah cikit..dieorang nie mudah perasan..kita nak berkawan tapi dieorang dah pikir bukan-bukan..tu yang aku lebih selesa berkawan ngan perempuan jerk..eh,berpengalaman nampak...ngeee






10) Kewajipan kita adalah lebih banyak daripada waktu yang kita ada ,oleh itu bantulah saudaramu tentang cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri ,maka ringkaskanlah pelaksanaannya.






 AKU : ini aku sokong 100%..memandangkan juga dunia semakin kiamat..masa juga semakin suntuk..semakin membesar kita semakin banyak tanggungjawab yang perlu dipikul..dan ini semua akan mematangkan kita lagi..kita?yea aku pun termasuk sekali k..tpi kadang-kadang aku lalai gak..orang kedah kate lagho..tu yang selalu tak cukup masa nak study..*terasa yea..

Friday, May 20, 2011

:: JUST FOLLOW THE FLOW ::

salam....

tiba2 rasa nak bercakap pasal life..yela umur dah meningkat,konon nak kate aku matang la nie..hehe mari kita bercakap pasal kadang-kadang meh..

KADANG-KADANG...

aku rase malas giler,dah la xsedar diri esok nak exam..tp cbuk lgi duk main facebook,blogging,tgok citer.....
aku benci nak kenang bender yang lepas..wat aku lgi sakit hati..kalau menyenangkan xper gak tp nie wat aku makin down ader la..lgi2 klu lepas abz jwb exam..fine.memang aku slalu xleh jawab pun,2la saper sruh main2 kan..
aku xtahu aper mtlamat sebenar yang aku nak capai dalam hidup nie..aku nak berjaya sampai maner,nak keje aper,nak hidup yang macam mana..kalau orang lain 2 macam2 impian nak capai..tp aku nie..ntah la..
aku xsedar aku nie selalu menyakitkan hati orangkan..ngan mulut celupar aku nie..tp aku xder niat,dah jenis jujur kot..dalam family pun cam g2..gasak ar nak jadi aper..agak nyer sbb 2 ex aku xtahan ngan aku...ooopss
aku nie syok sendiri...perasan na orang suker kat aku..lumrah la 2 kot sbb stiap orang ader perasaan kan..cumer kalau tgok muker aku msti cam xder perasaan..kalau nak tau kene knala aku dulu la..haha budget orang nak kenal ko?ah bior la..dari ramai kwan n menyakitkan hati wat per yek..
aku suker cakap besar..yeker?ntah perasaan aku jerk kot..
aku paling xtahu nanti aku nak kahwin ngan saper..part nie la yang aku paling pening..eh ko,orang cbuk pening exam ko cbuk pning nak kahwin.haha aku memang gatal..


sbb banyak sangat bender kadang2 nie..so aku xterlarat nakk tulis..eh,klu memang pemalas 2 pemalas jela kan..haha x2..aku rajin ape..rajin wat tahi mata +_+...



conclusion nyer...sbb 'kadang-kadang' nie la aku selalu redha n serah pada takdir..bukan xnak berusaha tp xnak la terlalu berharap...then kalau wat sesuatu pun xbersungguh2 macam orang lain yang cbuk nak jwb exam tp aku wat xcbuk langsung!memng xsedar dri kan..urrmmmm so i just follow the flow...

*xkesah la nak jdi aper nti,nak keje aper nti, nak duk maner nti, nak kawin ngan saper nti, nak sanding besar-besaran or xder pelamin ker nti, nak anak braper nti, nak duk ngn mak mentua ker x nti n byak la kemungkinan nti nyer..ngeeee yang penting aku kena TABAH..

tazkirah sat  :  setiap apa yang berlaku mesti ader sebab n hikmah nyer..xsekarang mungkin akan datang..yang penting kita redha dan berusaha setakat yang mampu..dan aku sedar memang benar yang baik datang dari ALLAH s.w.t dan yang buruk dtg dri diri kita sendiri..yea aku dah buat kajian..bukan the other khairul jerk yang selalu buat kajian k..=_=

contoh buruk : exam ko fail sbb ko malas study kan,ok bgi yg rjin msti plik naper fail gak kan..mybe ko ader niat xbaik cam bangga diri ker..xpun klu ko berjaya sekali pun nti ko luper diri ker..2 yang aku kate ader hikmah nyer 2..kite jerk yang xnmpak..eh,cm uztazah lak...

contoh baik : ko dapat dekan..klu ko malas boleh dapat dekan itulah rezeki nama nyer..kalau ko rajin memang berbaloi lah dgn usaha ko tapi kebaikan 2 semua hanya sementara sbb bila2 masa jerk ALLAH boleh tarik balik..cuma kita xtahu jerk dengan cara yang macam mana..sbb 2la kita kene bersyukur even dpt cikit ker, byak ker, cpat ker, lmbat ker..yang penting aper...SABAR..

**EH,panjang nyer aku membebel hari nie..ntah betul ker tidak..aku cakap berdasarkan pngalaman hidup aku jerk.pandangan setiap orang berbezakan..wassalam..'biar xsefemes fatin liyana tapi sudah cukup untuk aku dikenali di dunia nie'..dah start dah..OK SENYAP.

Tuesday, May 3, 2011

:: macaron ::

* ini entry bergambar*

 macaron......klu dlu famous cup cake tp skrang macaron dah amik alih..aku rase org laki xpham kot,pmpuan jerk expert dlm bab2 cam gnie..heee actually tme blik umah ari 2 aku try wat..nak jimat katekan..dari bli sbiji yang kecik keteot tu yang harga rm2.50...mhalkan..hahha lagi2 org kedek cam aku  kot yang rase cam g2..fine2..mlas byak ckap kite bolos saja gambar itu!!haha


macaron yang sebenar..nyum3 

cadangan nyer nak wat macaron yang hijau nie la...tp hasilnya.....hurmmmm




JENG

JENG

JENG




BUKAN NIE...NIE CUP CAKES TIME ARI JADI ADIK AKU..NGEE


NIE PUN BKAN..NIE CCHEESE TART AKAK AKU JUAL KAT OFFICE DIE..AHA


AKU HANYA TUKANG MELIHAT YANG KAT BAWAH NIE..HUHU


MACAM-MACAM ADA!





alamak...gambar yang sebenar xkuar lagi..ok2 xmin2 dah..ngeee




MACARON XJADI!HAHAH


sat2....xjadi2 pun tp rase still same k...aku siap bawak g u 2..member aku walau rase n xkate sedap tapi makan pulun  ko!  cuma nak kene kurang manis ckit la..sowry ar kawan,,,aku memang suker manih!!heeee


Monday, April 25, 2011

:: DAMN ! ::

aku kecewa sangat2!!
rasa menyesal pun ader..tapi bender dah lepas nak wat cam ner kan..
nak tau aper yang aku geram sangat2 nie???


FREE CALL yang terbiar cam g2 jerk..arghhhh!!!

cam gnie citer die..
17 APRIL 2011 yang lepas adalah hari jadi aku..
dah aku pakai dua no so dapat la dua free call kan..
MAXIS..free satu hari call untuk no., maxis sajerk..
CELCOM free msg m call seminggu bai! tapi untuk no. yang disenarai 8PAX jela..coz aku gune UPAX..

tapi cayang nyer....
seminggu telah berlalu dan semua bender yang free 2 dibiarkan begitu sahaja...OHh..MY...!
bukan nyer aku xingat tapi aku betul2 BUSY!adoyai....
sampai nak spent masa untuk diri sendiri pun xsempat..

bayangkanlah dalam masa seminggu yang lepas macam2 hal yang perlu diselesaikan..
sampai 2 malam aku xtido wey...
dengan projek bersama ahmad idham, ally iskandar, kelas intensif...
dengan presentation n assignment audit risk, public sector, financial report,BP COM (BLE)..
dengan kuiz ,klas tambahan and exam lagi..
ngan group discussion n meeting yang xabis2 n sampai lewat malam..

kadang2 dalam satu hari byak meeting aku kene attend n terpaksalah korban kan salah satu..kalau member yang memahami xpela,nie yang jenis xpuas hati konon nak bagi keje sama rata maner nak paham aku yang byak bender nak kene handle nie..(budjet bz mcm ahli korpporat..haha)..then xpus ati mula kate blakang...nie yang aku xleh blah nie ngan spesies orang macam nie..tp xpela sbb aku baik aku xamik port pun..ngeee

sekarang aku baru tau yang tugas SETIAUSAHA amat-amatlah banyak yea..xsanggup dah den..kalau biro lain kene wat keje sebelum ans semasa hari kejadian, ader yang baru jalankan tugas semasa hari kejadian..tp bagi s/u sebelum, semasa dan selepas kot!kadang2 tension la gak tapi aku cuba jalankan tanggungjawab nie sebaik yang mungkin..dah nama nyer amanah kan..berat 2..

eh,citer aku nie cam dah menyimpang dari tujuan asal ar..bkan mule2 tadi aku nak citer pasal free call ker..HAHHA ok2,back to the old story...so citer die cam gitu la..hehe xla, means aku xsempat nak gayut ngan my mom,akak aku..member lama..tp dengan segeranya aku telah memotivasikan diri sendiri, dengan mengatakan ...xpela tyra, bukan rezeki ko..ader hikmah yang kite xtahu..kalau bukan sekarang mungkin tahun depan selagi hayat dikandung badan..cheewah...


*plan nak buah puding koktail time birthday aku haru tu, dah siap beli bahan semua..tapi still xwat2 lagi..nak tggu masa yang tul2 free..tp ader ker???skrang bz ngan dinner, ally iskandar then  mggu dpan dah STUDY WEEK!!oh my again....citer psal pding koktail terliur lak aku..heheh


paki kasut tggi 2 inci pun pendek lagi..T_T



bukan aku nak gebang tapi ini buktinya..=p